Get ready for the launch: BanGroep realiseert Brainport Space Center

1 april 2023

Na de aankondiging en realisatie van projecten als Oranjekade, Zuiver Bosrijk, en The Future Level mogen we met trots bekend maken dat de BanGroep binnen afzienbare tijd een nieuw uitzonderlijk project aan het portfolio mag toevoegen: het Brainport Space Center. In opdracht van NASA gaat de BanGroep dit ruimtestation in Brainport Eindhoven realiseren. In 2028 is, naar verwachting, de lancering van de bouw.

Momenteel beheert ruimtevaartorganisatie NASA vijftien space centers. Die zijn allemaal in de Verenigde Staten, met Kennedy Space Center in Florida als bekendste. Maar ruimtevaartprojecten hebben vaak een internationaal en grensoverschrijdend karakter. In samenwerking met Europese broertje ESA (European Space Agency) heeft NASA besloten om een space center op het Europese vasteland te realiseren. Om concreter te zijn: in de Brainportregio.

The sky is the limit
Hoe een gigantische organisatie als NASA bij de BanGroep uitkomt? BanGroep-directeur Jack Aldenhoven legt het uit. “Het is niet zo dat Bill Nelson (de directeur van de NASA, red.) mij belde met de mededeling ‘Nuenen, we have a problem’. Nee, dit project is Europese aanbesteed. Op eind 2022 is de zogeheten tenderprocedure voor het project Brainport Space Center (BSC) van start gegaan. En vanaf dat moment was het mogelijk voor ontwikkelaars om zich aan te melden voor de ontwikkeling van dit kolossale plan. Na een strenge selectie wisten wij als BanGroep de aanbesteding te winnen. “Nu wij zo’n grote en complexe aanbesteding als BSC binnen hebben gehaald, is the sky the limit. Onze bedrijvengroep kan alles aan. Zo wordt het hier wel ervaren.”

Vooral op het gebied van duurzaamheid en zero emissie-maatregelen wist het plan van aanpak hoog te scoren. Voor een planeetbewuste organisatie als NASA is dat natuurlijk een belangrijk criterium. “De NASA was erg onder de indruk van onze manier van bouwen. In de voorbereiding en uitvoering zien we een grote rol voor BIM en 4D plannen, zoals we dat ook bij Oranjekade in Helmond doen. Naast BanBouw zullen ook dochterondernemingen als Arcon bv en Fixxed een grote rol gaan spelen in de realisatie én nazorg van dit project .”

“Nu wij zo’n grote en complexe aanbesteding als BSC binnen hebben gehaald, is the sky the limit.”


Grootste klus
Blikvanger van het space center is het lanceerplatform. Vanuit daar worden onder meer space shuttles richting de stratosfeer en hogere sferen gelanceerd. Ook wordt het complex uitgerust met een state-of-the-art commandocentrum en tal van andere gebouwen en infrastructuurvoorzieningen. Ruimtevaarthotels, simulatoren, laboratoria en veel meer. Aldenhoven: “Het wordt met afstand de grootste klus die we ooit hebben uitgevoerd. Brainport Space Center belooft een unieke faciliteit te worden en een van de grootste gebouwen ter wereld met één verdieping. Het gebouw zal acht hectare beslaan, en wordt 160 meter hoog.

Het duurt overigens nog wel even voordat de eerste spade de grond in gaat. Naar verwachting zal het in 2026 zijn voordat alle vergunningen verleend zijn.

Vieren
Jack Aldenhoven kijkt uit naar de start van het project, dat naar verwachting in 2030 wordt opgeleverd. “Het duurt nog even voordat we gaan beginnen, maar reken maar dat we de toekenning van dit prachtproject op gepaste wijze gaan vieren. Je kan gerust spreken van a small step voor NASA, but a giant leap for Bankind.”