Marketing en Communicatie: het creatief geweten van de BanGroep

19 januari 2023

Ze dragen op hun werk geen veiligheidsschoenen en helmen, maar toch bouwen Loes Wijnen, Marly Minten en Robin Verberne heel wat af. Het drietal van afdeling Marketing en Communicatie (marcom) bouwt, vooral online, hard aan het imago van de BanGroep. En dat blijft niet bepaald onopgemerkt.

Een beetje berichtjes op Facebook plaatsen. Dat is waar de mensen van Marketing en Communicatie hun dagen mee vullen, wordt wel eens gedacht. En dat klopt helemaal. En vooruit: nog een klein beetje meer. Posten op Facebook is naar schatting 0,2 procent van waar Loes, Robin en Marly zich mee bezighouden. Wat ze verder zoal doen, proberen we in dit artikel uit te leggen.

“Je moet onze afdeling eigenlijk zien als een marketingbureau binnen een bedrijvengroep”, opent Robin, die met 4,5 jaar binnen de BanGroep de nestor van het gezelschap is. “In het verleden waren onze activiteiten vooral gericht op BanBouw. BanBouw is de laatste jaren enorm gegroeid, maar dat geldt voor de gehele groep. Er zijn nieuwe bedrijven toegevoegd en bestaande BanGroep-familieleden zijn gegroeid en geprofessionaliseerd. Voor al die bedrijven zijn we actief, en we krijgen het steeds drukker. Toen ik hier in 2018 neerstreek was ik de enige marketingmedewerker. Nu is er meer dan genoeg werk om drie medewerkers en een stagiair bezig te houden.”

De week van het trio begint met een weekstart. Robin: “Daarvoor staat een uur, maar hij duurt meestal drie uur. In de weekstart bespreken we de planning en kijken we naar het werk dat er ligt: wie doet wat? We hebben een globale rolverdeling, maar die is niet in beton gegoten. Loes is organisatorisch heel sterk. Zij werkt mee aan de evenementen, zoals het geweldige feest op 4 november, maar doet ook de interne marketing. Marly werkt vooral op projectbasis, maar ook bijvoorbeeld marktonderzoeken. En ik onderhoud het contact met alle bedrijven binnen de groep. Een beetje pronken met het werk van Loes en Marly. Het is trouwens niet zo dat we alles zelf doen. We kunnen veel, maar voor sommige disciplines schakelen we externe specialisten in. Fotografen, videografen, webdevelopers, tekstschrijvers … We hebben intussen een flinke kaartenbak met externe specialisten.”

“Je moet onze afdeling eigenlijk zien als een marketingbureau binnen een bedrijvengroep.”

Aan de wieg van JAN
Ook bij de geboorte van JAN Facilities, de nieuwste BanGroep-telg, waren de drie marcommers nauw betrokken. Loes: “Het idee vanuit het MT was er, maar er moest nog een naam en branding komen. Marly, Robin en ik hebben tijdens een brainstormsessie  diverse namen en bijbehorende beeldmerken bedacht. De beste hebben we verder uitgewerkt. Vervolgens ging alles in de blender. Het resultaat is dus JAN geworden.” Het idee daarachter lees je op een andere plek in deze AchterBan, al zit er volgens Loes nóg een andere diepe gedachte achter: “Laat ik het zo zeggen: het zijn de initialen en woonplaats van iemand die best belangrijk is binnen de BanGroep.”

Volgens Marly kun je het zo gek niet bedenken of haar afdeling wordt erbij betrokken. “Voor alles wat niet met bouw en HR te maken heeft, komen collega’s naar ons. Ja, ook als
mensen hele random ideeën hebben. Wanneer iemand niet weet bij wie hij of zij terecht moet met iets, zijn wij blijkbaar het meest logische loket.” Loes vult aan: “Wij vragen ons elke keer opnieuw af: past het bij BanBouw of een van de andere entiteiten? Alle bedrijven hebben een ander gezicht. Wat voor BanBouw niet werkt, kan voor bijvoorbeeld Van Eck of Place for Bizz heel goed uitpakken. Dat is ook zo leuk aan onze baan: we moeten elke keer door een andere bril kijken.

BanGroep – Marketing & Communicatie

Successen
Dat het werk van de drie marketeers – niet te verwarren met musketiers – vruchten afwerpt, is ook voor niet-Sherlock-achtigen te signaleren. Robin: “Het aantal volgers op de verschillende social-kanalen volgt hard; dagelijks komen er nieuwe fans bij. Toen ik hier begon, hadden we nog geen duizend LinkedIn-volgers. Binnenkort tikken we de vierduizend aan. En ook onze andere kanalen en middelen, zoals websites, doen het erg goed.”

“Ook De AchterBan, gericht op het binden van onze collega’s en hun familieleden, wordt uitstekend ontvangen. We hebben nog elke keer een herdruk nodig gehad.”

Dat is nog maar een kleine greep van wat Loes, Marly en Robin uitvoeren. Doet een Banbedrijf mee aan een tender? Marcom maakt er een sterk verwoord en goed vormgegeven inschrijvingsdocument van. Moet er een reclamevliegtuig de lucht in omdat BanBouw werkvoorbereiders zoekt?

 

Eén keer raden wie daarachter zaten. Lukt het niet om de woningen van Residentie Moller in Waalwijk te verhuren? Marcom maakte een strategie, vertaalde die in een flitsende website en de resultaten liegen er niet om: het wordt steeds gezelliger en drukker in de residentie.

Tennis, thee en bier
Robin: “Als ik het zo bedenk, doen we best wel veel. De Niels on Wheels-challenges komen ook uit onze koker. Daarmee helpen we rolstoeltennisser Niels Vink op weg naar sportieve topprestaties. Dat lukt aardig; momenteel is hij de beste van de wereld in zowel het dubbel als enkelspel.”

Van tennisterm egalité is het slechts een kleine stap naar thee. Dat was een project van Marly. “BanFonds Natura steunt de bij. Bijen zorgen voor honing en wat is er lekker met honing? Precies, thee. En bier trouwens ook. Samen met lokale producenten hebben we dus BanFonds-thee en -bier laten maken. Smaakt goed.”

Nieuwe plannen
De drie hebben natuurlijk ook al volop plannen voor 2023 gesmeed. Eén van de pijlers is de BanBeweegt campagne voor alle collega’s, die onlangs werd gelanceerd. Hoe actiever men op een dag is, hoe meer punten er verdiend worden. Daarmee kun je leuke dingen kopen. Iedereen binnen de groep kan meedoen” Als we mogen geloven hoe actief onze marcom-mensen zijn, hebben zij waarschijnlijk binnen no-time de hele webshop bij elkaar gespaard. Want dat ze in hun werk geen tijd hebben om stil te zitten, dat is wel duidelijk.