ED: Ekkersrijt krijgt houten blikvanger met the Future Level!

9 november 2022

SON EN BREUGEL – Geen distributiedoos maar een bijzondere blikvanger wil de Nuenense projectontwikkelaar Bangroep met the Future Level neerzetten op bedrijventerrein Ekkersrijt. 

Achter de schermen is al zo’n anderhalf jaar aan het plan gewerkt met onder meer het Bossche architectenbureau Tarra, dat net als Bangroep al veel ervaring heeft met hout als bouwmateriaal. Dat is nodig, want voor de bouw van the Future Level is ,,een inmense hoeveelheid hout nodig”, vertelt Bart van der Wijst, van dochterondermening Arcon bv. ,,Meer dan 5.000 kub.”

Onlangs presenteerde de Nuenense projectontwikkelaar samen met vastgoedadviseur Laride het ontwerp van het zeven verdiepingen tellende bedrijfsgebouw dat direct naast de A50 op industrieterrein Ekkersrijt in Son komt te staan. Met een aantal grote spelers uit de Brainport-regio is al gesproken. ,,We bouwen niet voor leegstand”, vertelt directeur Jack Aldenhoven van Bangroep. ,,We starten pas als het voor 60 à 70 procent is gevuld.”

Bijzondere combinatie

Op de locatie, op een steenworp afstand van het Ikea magazijn, staan nu nog drie kleine kantoren, waar onder andere Lumosa zit. De groothandel in ledlampen wordt de eerste huurder van het nieuwe bedrijfsgebouw, dat deels op het naastgelegen grasveld komt. Ook met de grondeigenaar is een overeenkomst.

Maar er zijn nog genoeg meters te vergeven. The Future Level wordt kolossaal, met 17.500 vierkante meter aan kantoren, hallen, labs en een parkeergarage. ,,Dit was hier de enige nog vrije plek om zo’n volume te bouwen”, zegt wethouder Jan Boersma. De houten kolos is het eerste wat automobilisten zien van Ekkersrijt komend over de A50 richting Eindhoven. Aldenhoven: ,,Omdat dit het poortgebouw wordt, moet het een echte blikvanger zijn.”
In een houten gebouw is minder ziektever­zuim onder medewer­kers

– Anton Wijnhoven, Directeur Laride

Impressie van de sfeer in the future level.

Over voldoende animo geen zorgen. Zo maken de goede bereikbaarheid en ligging Ekkersrijt bij voorbaat interessant voor bedrijven. ,,En we bieden een bijzondere combinatie van kantoren en bedrijfsruimtes.” Op de onderste verdiepingen komen cleanrooms, montageruimtes en productiehallen.

Ook het bijzondere ontwerp heeft invloed, denkt directeur Anton Wijnhoven van Laride. ,,Veel bedrijven zijn steeds meer bezig met duurzaamheid. Wij realiseren een pand dat CO2 absorbeert en waar de uitstoot van stikstof minimaal is. Daarnaast is aangetoond dat medewerkers in houten gebouwen zich fijner voelen en het verzuim daalt.”

Bijna geen bouwvakker meer nodig

Is zo’n groot project als the Future Level nog wel haalbaar in deze tijd? ,,De kosten van veel bouwmaterialen stijgen nog steeds”, zegt Aldenhoven. ,,De houtprijs niet. De verschillen met traditionele bouwmethodes worden dus kleiner, waardoor we het kunnen levelen.”

Ook blijft het prijskaartje behapbaar omdat er minder personeel nodig is. Op de bouwplaats loopt dadelijk nauwelijks nog een traditionele bouwvakker rond. Een groot deel van het werk doen ze vooraf op de computer en daarna in de fabriek bij hun houtverwerker in Oostenrijk. ,,We ‘engineren’ alles aan de voorkant. Tot de laatste schroef wordt alles digitaal uitgedacht en getekend.” Wat daarna nog rest is puur montagewerk. ,,Eigenlijk maken we in de achtertuin van de Ikea ons eigen Ikea-bouwpakket.”

Onlangs werd het ontwerp van the Future Level naar buiten gebracht door Bangroep, die het gebouw samen met vastgoedadviseur Laride ontwikkelen. © Bangroep

Artikel: Eindhovens Dagblad
Jesper de Vaan

Download hier het artikel in PDF.