“Zorgen dat iedereen zich happy voelt binnen de BanGroep en kan uitblinken in hun vak. Als dat ons lukt, komt de rest vanzelf.”

24 februari 2022

Om te concluderen dat de BanGroep de laatste jaren flink gegroeid is, hoef je geen Sherlock te heten. De afdeling HR is zelfs twee keer zo groot geworden: een uitbreiding van een naar twee personen. Tessa Mom en Chantal Bongers vertellen over hun werk.

Je kunt het slechter treffen als sollicitant bij één van de BanGroep-bedrijven: grote kans dat je tijdens de sollicitatieprocedure Tessa of Chantal tegenover je hebt zitten. “De eerste kennismaking is inderdaad vaak met Chantal of mij”, zegt Tessa. “Wij zijn verantwoordelijk voor de werving, selectie en het inwerktraject van nieuwe collega’s.”

Voor de complete BanGroep

Zelf trad Tessa in de warme zomer van 2017, pal na haar afstuderen, aan boord. “Mijn eerste rol was duidelijk: ik werkte voor BanBouw en de rest was bijzaak. Daar zaten verreweg de meeste medewerkers. Maar al snel merkten we dat ook de andere entiteiten behoefte hadden aan HR. Van Eck en Place for Bizz, om maar twee voorbeelden te noemen. Zo is mijn rol geleidelijk breder geworden: we zijn er nu voor de gehele groep. Dat is het voordeel van de samenstelling van de BanGroep. De kleinere groepsleden hebben niet de omvang die een eigen HR-afdeling rechtvaardigt, maar Chantal en ik zijn nu natuurlijk door alle bedrijven in te zetten.”

 

bangroep-hr-tessa-chantal

De variatie van de bedrijven binnen de BanGroep maakt het volgens de Veldhovense Tessa behoorlijk uitdagend. “We hebben te maken met heel verschillende cao’s. Een timmerfabriek als Van Eck heeft een compleet andere cao dan bijvoorbeeld BanBouw. Dat is soms best een uitdaging. We moeten ook veel verschillende petten dragen en de bedrijven blijven intussen maar groeien. En ze zien Chantal en mij steeds vaker, dus ze vragen ook steeds meer van ons. Nee, vervelen doen we ons niet.”

Voor de medewerkers

Ook al zijn de dochters van de BanGroep nogal verschillend; de filosofie van Tessa en Chantal is behoorlijk eenduidig. “Wij zijn er op de eerste plaats voor de medewerkers”, zegt Tessa. “Wij vinden het belangrijk dat zij gelukkig zijn en goed op hun plek zitten. Dat vind ik belangrijker dan hoeveel geld we verdienen. Als mensen zich goed voelen, presteren ze het beste en komt de rest vanzelf. Of dat niet botst met de gedachtegang van het management? Nee, totaal niet. Zij denken er precies hetzelfde over. Hier werken geen nummertjes, maar mensen. Mensen maken het project en het bedrijf. Niets is zo belangrijk als dat.”

Sinds 1 mei heeft Tessa gezelschap gekregen van Chantal. “Net als Tessa ben ik ook in 2017 afgestudeerd. Daarna ben ik gestart bij een bedrijf in Eindhoven; een baan in de arbeidsbemiddeling.” De voorgenomen verhuizing van haar afdeling naar de geliefde hoofdstad Amsterdam zag de inwoonster van Weert niet bepaald als een pluspunt. “Ik had daarvoor al wat twijfels over mijn rol binnen de organisatie. Toen ik in februari hoorde dat ik elke dag op en neer moest naar Amsterdam, wist ik het wel: tijd voor een nieuw avontuur.”

Ik was meteen verkocht toen ik hier binnen stapte.


Meteen verkocht

Dat nieuwe avontuur had ze snel gevonden. Tessa: “We waren op zoek naar versterking op de HR-afdeling. Via mijn netwerk kwam ik in contact met Chantal. Het klikte en we waren er snel uit.” Chantal beaamt dat: “Ik was meteen verkocht toen ik hier binnen stapte. Toen ik na het kennismakingsgesprek naar huis reed, wist ik het al. De uitdaging, het familiaire en het sociale karakter van dit bedrijf: daar was ik meteen enthousiast over. Plus dat ik hier de mogelijkheid heb om vorm te geven aan de HR-afdeling.”

Uitdaging

De uitdaging van het sportieve tweetal – Tessa loopt hard op de atletiekbaan, Chantal op het voetbalveld – ligt de komende tijd vooral bij het vinden van goede medewerkers voor de alsmaar groeiende BanGroep.

Chantal: “De juiste mensen vinden die met ons een langetermijnrelatie willen aangaan, dat blijft het doel. En niet alleen goede mensen vinden, maar ook zorgen dat ze duurzaam inzetbaar blijven. Dat iedereen het werk fysiek en mentaal aankan en in staat is om het werk nu én in de toekomst te behouden. Zorgen dat iedereen zich happy voelt binnen de BanGroep en kan uitblinken in hun vak. Als dat ons lukt, komt de rest vanzelf.”