Symbolische sloophandeling Oranjekade in Helmond

25 juni 2021

Op donderdag 24 juni werd het formele startsein gegeven van de werkzaamheden voor het nieuwbouwproject Oranjekade in Helmond. In aanwezigheid van wethouder Gaby van den Waardenburg werd symbolisch het startsein gegeven voor de sloop van de bestaande gebouwen op het oude EDAH terrein aan de Kanaaldijk N.O. in Helmond. Op deze plek wordt na de bouwvak gestart met de bouw van een prachtig woongebied. 

“Als het gaat om woningbouw willen wij met de MIRT-opgave het centrum een enorme boost geven. Dit is daarvan het begin! Het is de start van een heel mooi centrumperspectief”, gaf wethouder Gaby van den Waardenburg aan tijdens het openingswoord.

Ook namen Johan Liebregts, directeur van Rezidenz Development en Jack Aldenhoven, eigenaar van aannemersbedrijf BanBouw het woord tijdens deze gedenkwaardige gebeurtenis. “Vanaf 2007 is BanBouw al betrokken bij ontwikkelingen op deze locatie. Vandaag is een bijzondere dag voor ons allen. Hét startsein voor de transformatie van een gebied met een rijke historie naar een nieuw woon-, winkel- en recreatiegebied.”

“Voordat het zover is, worden de huidige gebouwen gesloopt, waarbij de monumentale oude EDAH gevel wordt behouden. Dit is de basis voor de pakhuisarchitectuur die Oranjekade kenmerkt. Johan Liebregts“In 2017 zijn we gestart met het opstellen van de stedenbouwkundige kaders en ontwerpuitgangspunten. We wilden de historie van deze plek en de stad vertalen naar een stedenbouwkundig en architectonisch concept, dat in maat en schaal past op deze plek. De basis die toen is gelegd, hebben we tot op heden kunnen vasthouden. Er komen hier straks 15 prachtige woonblokken die ruimte bieden aan ca. 500 nieuwe bewoners.”

Vandaag is een bijzondere dag voor ons allen. Hét startsein voor de transformatie van een gebied met een rijke historie naar een nieuw woon-, winkel- en recreatiegebied.

Startsein werkzaamheden

Aan wethouder van den Waardenburg de eer om de officiële sloophandeling te verrichten. Zittend in een kraan van sloopbedrijf A. Jansen, werd doormiddel van een speciale oranje ‘sloopkogel’ de sloop door de wethouder ingeluid. Kopers konden het moment live volgen via een Facebook livestream. “Graag hadden wij deze gedenkwaardige gebeurtenis gevierd met alle kopers en betrokkenen, maar vanwege de corona maatregelen is er gekozen om het met een klein gezelschap van projectbetrokkenen te vieren”, aldus Johan Liebregts.