Maurits beweegt mee met de organisatie: “we willen onze cultuur in stand houden”

3 december 2021

De naam van Maurits Nooijen staat al bijna tien jaar op het personeelsoverzicht van een van onze bedrijven: BanBouw. Van nature is hij financial controller, maar parallel aan de ontwikkeling van de BanGroep is ook zijn functie geleidelijk veranderd naar financieel directeur van de groep.

Een decennium, het is een periode waarin er heel wat kan veranderen. In 2011 was BanBouw een redelijk traditioneel handelend aannemersbedrijf met ongeveer veertig mensen op de loonlijst. De kredietcrisis was al een tijdje onderweg, maar de grootste klap moest nog komen. Maurits: “Een half jaar nadat ik begon, kreeg de bouwsector écht rake klappen. Ook wij. BanBouw moest flink reorganiseren. Er moesten twintig mensen uit om te kunnen overleven.

Toch heeft het familiebedrijf altijd zwarte cijfers kunnen schrijven, vertelt de inwoner van Stiphout. “Maar in mijn begintijd bij BanBouw moest het roer om. Onze onderhoudsdienst, nu Fixxed geheten, is toen in korte tijd versterkt en één van de pijlers van ons bedrijf geworden. De gedachte daarachter: in crisistijden is er minder nieuwbouw, maar wordt er meer geïnvesteerd in bestaande bouw. Zo hoopten we minder gevoelig te worden voor conjuncturele schommelingen.”

Fundament verstevigen

De tactiek pakte goed uit. In het jaar 2021 bloeit BanBouw als nooit tevoren, zegt het directielid. “We hebben nu ongeveer honderd mensen in vaste dienst bij BanBouw. Er zijn de laatste jaren functies en nieuwe collega’s gekomen die het fundament van onze organisatie verstevigd hebben. Dus niet alleen mensen die op de bouwplaats staan of aan de tekentafel zitten, maar ook een KAM-functionaris, een medewerker service & garantie, marketingmedewerkers, HR-adviseurs en mensen die de administratieve organisatie
bewaken en verstevigen. Niet omdat we zo graag nieuwe functies creëren, maar omdat we BanBouw zo toekomstbestendiger kunnen maken. En omdat ons projectpersoneel zich zo beter kan richten op hun primaire taken.”

We willen onze cultuur, die plat is en korte lijnen heeft, in stand houden. Een open cultuur is een van de belangrijkste eigenschappen van de BanGroep.

Open deuren

De voorbije jaren is de familie van BanBouw een stuk gegroeid, laat het organogram van de overkoepelende BanGroep zien. BanBouw is het meest aanwezige familielid, maar zusters als Place for Bizz en Lemon Suites en onderhoudstak Fixxed hebben een aardige groeispurt achter de rug – en zijn nog steeds volop in ontwikkeling. Extra managementlagen laat het schema evenwel niet zien. “Dat is ook niet de bedoeling. We willen onze cultuur, die plat is en korte lijnen heeft, in stand houden. In ons pand zitten weliswaar binnendeuren, maar de meeste staan altijd open. Een open cultuur is een van de belangrijkste eigenschappen van BanBouw en de BanGroep.”

Achten en negens

Nóg een kernwaarde van de bedrijvengroep: goede mensen aannemen. “Geen zesjes of zevens, maar achten en negens. Soms moet je daardoor wat langer zoeken om een vacature in te vullen, maar dat is dan maar zo. Ons lage personeelsverloop, de klanttevredenheid en ons gevoel zeggen ons dat dit de juiste aanpak is. Ik zie de mensen die hier werken niet zozeer als medewerkers, maar meer als ambassadeurs die trots zijn op hun werk en werkgever. Onze mensen zijn het kapitaal. We investeren ook veel in het opleiden van goede mensen. Onze bedrijven zijn echt leerbedrijven en we werken nauw samen met bijvoorbeeld Summa Bouw en Fontys.”

“We doen ook veel om onze mensen betrokken te houden. De personeelsverenigingen organiseren van alles: een sportdag in de zomer waarbij het hele gezin welkom is, een stamppotavond in het najaar waar we onze collega’s bijpraten over bedrijfsontwikkelingen, feestavondjes, een leuke kerstactiviteit en nog wel meer moois.”