Residentie Moller in Waalwijk officieel geopend: “mijn droom, onze dromen, uw dromen”

23 september 2021

In het eerste kwartaal van dit jaar werd Residentie Moller in Waalwijk opgeleverd. Een voormalige middelbare school aan de Burgemeester Moonenlaan die werd getransformeerd tot luxe appartementencomplex. Nu, ongeveer zes maanden later, is het oude monumentale pand officieel geopend. Met name de woorden van oud directrice Annie van der Horst-Braks wisten tijdens de opening de aanwezigen te raken.

Sommige bewoners hebben een speciale band met het gebouw en mevrouw van der Horst-Braks is daar één van. ,,Ik wist meteen, dáár wil ik wonen”, vertelde ze al eens in het Brabants Dagblad. Als bewoonster van het eerste uur en een lange geschiedenis met het pand was het dan ook niet verrassend dat mevrouw van der Horst-Braks tijdens de opening een woordje wilde doen. Het werd een inspirerende opening, waarbij ze alle aanwezigen wist te raken met haar woorden. Woorden die we maar al te graag, met goedkeuring van mevrouw van der Horst-Braks, delen:

Mijn droom, onze dromen, uw dromen

,,Aan de zandweg in De Peel op een boerderij ben ik geboren, op kostschool heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht en nu al 55 jaar in Waalwijk gewoond en gewerkt . Het kan verkeren. Wat een reis heb ik moeten maken om hier, als Waalwijkse, in mijn residentiële kloffie te mogen staan namens de bewoners van Residentie Moller. Bewoners afkomstig uit de regio Waalwijk, maar ook van ver weg.

Wij hebben allemaal dezelfde droom, een goede oude dag.

Dank jullie wel voor de behartiging van onze belangen, voor de aandacht voor ons welzijn, voor de hulp die geboden werd en wordt  als er echt ondersteunende zorg nodig blijkt te zijn. Dank je wel voor de onvoorwaardelijke inzet en de hechte basis van onderling vertrouwen.

Mijn eigen leven was een aaneenschakeling van toevalligheden, van kansen grijpen, van positief denken en een beetje groot durven dromen. In 2013, mijn man overleed een jaar eerder, zag ik zo’n  kans langskomen. Er stond een klein artikeltje in het Brabants Dagblad:

‘Schakelring (waar ik al jarenlang vrijwilligerswerk deed), wil  het leegstaande Dr Mollercollege verbouwen tot een luxe  appartementencomplex voor ouderen.’

Mijn hart maakte een sprongetje en ik ondernam direct twee acties: ik stuurde het artikel naar mijn dochter met de mededeling: hier wil ik mijn oude dag doorbrengen! Met direct haar antwoord: super mam, GAAF! Diezelfde week nog ging ik op zoek naar John Moolenschot op Eikendonk, om mijn idee kenbaar te maken en me op de lijst van belangstellenden te laten zetten.

Waarom viel ik direct voor dit Moller? Als kostschoolmeisje ben ik dol op de sfeer in en rond abdijen en kloosters. Het zijn plekken waar je je onbewust prettig en rustig voelt. Ook deze prachtige school, met haar grootse geschiedenis voor veel Waalwijkse mensen, straalt deze prettige, rustige sfeer uit en heeft dus een ziel.

Mede door het feit dat mijn man, mijn dochter én ik hier jarenlang gewerkt of gestudeerd hebben, moest deze droom werkelijkheid kunnen worden en greep ik de kans toen het na vele jaren wachten en hopen, eindelijk verwezenlijkt zou gaan worden.

Ik spreek hier vooral ook namens alle huidige bewoners, die allemaal verschillende dromen hadden, die allemaal verwachtten ( met dubbele t) hier gezond en vitaal oud  te worden, die hopen nog vele mooie jaren met elkaar in deze residentie te kunnen wonen.  Namens die bewoners, die het hier nu al zo naar hun zin hebben, wil ik u, initiatiefnemers van Mijzo en Atmos en ons als bewoners, van harte feliciteren met deze officiële opening  van deze mooie residentie op een  locatie,  zo dicht bij het centrum van Waalwijk, bij het park,  de winkels, het  theater, de bieb en het busstation. Ook de gemeente In de persoon van wethouder van den Hoven, feliciteer ik met het behoud van dit markante gebouw, een aanwinst voor Waalwijk!

Ook door úw dromen hebt u deze plek voor ons en voor de toekomstige bewoners gerealiseerd.

  1. Allereerst de droom van Schakelring, die al veel  initiatieven voor ouderen gerealiseerd had, voor alle mogelijke portemonnees met als toppertje deze residentie met dit gloednieuwe concept: ‘In vrijheid wonen met op de achtergrond de mogelijkheid van zorg’.
    Dank bestuur en directie van MIJZO voor dit resultaat.
  2. De droom van de Stichting Atmos, die de kans greep en durfde te investeren in een maatschappelijk relevant project, midden in Waalwijk. Bedankt. Wij hopen dat u gauw het gewenste rendement mag verwerven.
  3. De droom van architect (onder andere Judith Muijtjens met haar bureau: Wonderful Day Design). Wat een uitdaging om zo’n bijzonder gebouw geschikt te maken voor appartementen speciaal voor senioren en toch het monumentale en de ziel te behouden. Ik kan me voorstellen dat het een uitdaging is geweest. Proficiat met het resultaat.
  4. De droom van BanBouw, de onderaannemers en Lemon Suites, die dit ontwerp mochten uitvoeren en mogen beheren. Die uitgedaagd werden om met ons als nog alerte en kritische bewoners een goede verstandhouding te verwerven en te behouden! Proficiat met deze officiële openingsdag.
  5. De droom van het MIJZO-team van Anneke met Bernice, Christa, Marielle, Ronald en nu ook Caroline, die uitgedaagd werden en worden een omgeving te creëren van leven en laten leven, van zelfstandig wonen, van onderlinge verbinding, van zich thuis voelen.

Dank jullie wel voor de behartiging van onze belangen, voor de aandacht voor ons welzijn, voor de hulp die geboden werd en wordt  als er echt ondersteunende zorg nodig blijkt te zijn. Dank je wel voor de onvoorwaardelijke inzet en de hechte basis van onderling vertrouwen. Gefeliciteerd!

Tijdens dit eerste halfjaar waren de huidige bewoners ware pioniers. Ze hebben veel praktische problemen aangekaart, ze hebben creatief en positief meegedacht over mogelijke oplossingen van onverwachte problemen. Zij zijn ervan overtuigd dat ook de nog niet verwezenlijkte punten spoedig kunnen worden opgelost.

Een voorbeeld van een probleem:

‘In het oostportaal heb ik al een halfjaar geprobeerd de deur niet handmatig open te hoeven maken. Handen omhoog, vooruit en achteruit stappen. Vaak aangekaart. Tot ik een maand geleden ontdekte: als je een buiging voor de deur maakt, doet ze het meteen en altijd! Het blijkt inmiddels opgelost te zijn.‘

Zojuist is de residentie Moller officieel geopend en wij zullen het wonen hier in positieve zin, als echte ambassadeurs uitdragen, wij zullen meewerken om uw en onze dromen te verwezenlijken. Een positieve houding van alle partijen is daarvoor natuurlijk een voorwaarde.

DIT MOOIE MOLLER VERDIENT HET OM SNEL VOL TE LOPEN.

Ik  wens de  huidige en toekomstige bewoners, waar het toch allemaal om draait, veel geluk, een goede gezondheid en onderlinge vriendschap toe.

Geniet er vandaag maar eens goed van!”